În perioada 29-30 mai 2023, corul „Basileus” al Seminarului nostru a participat la „Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe”, desfășurat la Râmnicu Vâlcea, unde am reușit să obținem Premiul I, însă călătoria noastră începe puțin mai devreme, în februarie.
În prima săptămână din Postul cel Mare, împreună cu părinții profesori Ursache Mihai și Zaltariov Iulian, am început repetițiile. Urcând pe Calea Crucii și spre Înviere, repetițiile s-au mai rărit, rămânând totuși în priză, dar, imediat după Slăvitul Praznic al Învierii, repetițiile au reintrat în linie dreaptă.
Au fost multe momente de cotitură, de impas, în care parcă nu ne ieșea nimic, dar au fost și momente frumoase, petrecute în comuniune unii cu alții, lăudându-L pe Dumnezeu, cunoscându-ne mai mult unii pe alții. Pentru corul Basileus, repetițiile nu sunt niște ore în care doar cântăm, ci sunt și niște ore în care ne sudăm ca echipă și ne cunoaștem mai bine, devenim ca o mică familie. Pot spune că, uneori, după o zi mai grea de școală, repetițiile aveau și un caracter de relaxare, făcând ceea ce ne place.
Spre Râmnicu Vâlcea am plecat duminică noaptea, împreună cu părintele profesor arhidiacon Mihai Ursache și cu domnul pedagog Codreanu Bogdan, cu trenul, la ora 22.45 din Gară. Am ajuns dimineață la ora 5.10 în București, unde am vizitat în exterior Catedrala Mântuirii Neamului, un simbol al credinței bimilenare a neamului nostru și o ofrandă a poporului român pentru Dumnezeu, Paraclisul Patriarhal din proximitatea noii catedrale, unde ne-am închinat sfintelor moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur și unei copii a icoanei Maicii Domnului „Prodromița”. Mai apoi, ne-am îndreptat pașii spre Catedrala Patriarhală unde ne-am închinat sfintelor moaște ale Sfinților Dimitrie cel Nou, Sfinților Împărați Constantin și maica sa, Elena, ocrotitori de asemenea ai Capelei Seminarului nostru, și Sfântului Nectarie de la Eghina. Prin mijlocirea părintelui profesor Gabriel Coroamă, am avut parte și de binecuvântarea și încurajarea părintelui Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale de la București. Călătoria noastră a continuat mai apoi spre autogara Militari, de unde la ora 11.00 am plecat cu un autobuz spre Râmnicu Vâlcea. Aaa, era să uit. Prin București am folosit transportul subteran, metroul, o alternativă destul de rapidă pentru a traversa orașul într-un timp rezonabil.
Cum nicio călătorie nu poate fi lipsită de faze memorabile, nici a noastră nu s-a lăsat mai prejos. Cu 15 kilometri înainte de a intra în Râmnicu Vâlcea, oraș marcat de amprenta marelui Anton Pann, drumul s-a blocat. Ultimii kilometri până în oraș i-am făcut într-o oră și jumătate. Dar nu credeți că membrii corului nostru s-au lăsat copleșiți de nerăbdare sau emoții, nu? Ca de fiecare dată, am reușit să aducem zâmbetul pe buzele noastre, dar și ale călătorilor aflați cu noi în autobuz și ale domnului șofer. Am început să cântăm cântece patriotice, fapt ce a bucurat inimile tuturor. Oamenii au început să ne filmeze, iar, la finalul călătoriei, ne-au mulțumit pentru faptul că le-am îndulcit așteptarea. De asemenea, domnul șofer și-a orientat programul de a doua zi în așa fel încât la întoarcerea spre casă tot el să ne ducă până la București.
Ajunși în istoricul Râmnicu Vâlcea, loc încărcat de amprenta marelui ierarh, Sfântul Calinic de la Cernica, am fost întâmpinați de două doamne profesoare de la Seminarul de acolo, care ne-au condus până la Seminar. Ospitaliere, imediat ce am ajuns, gazdele ne-au așezat la masă, iar mai apoi ne-au condus spre camerele noastre. Seara a fost completată de o ultimă repetiție generală și de o scurtă plimbare prin oraș.
Dimineață, concursul a început la ora 11 la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea. În cadrul acestuia, au fost prezente 8 coruri de la Seminariile din Patriarhia Română. La tragerea de la sorți pentru ordinea în concurs am fost pe poziția a șasea. Emoțiile au fost mari, deoarece toate corurile care au fost înaintea noastră, dar și după noi au fost foarte bune. Urcând pe scenă, ajutați de Dumnezeu, am reușit să dăm tot ce am avut mai bun și ne-am bucurat de momentul cel mare pentru care ne pregătisem atât. Fiecare dintre noi și-a adus aportul la prestația excepțională a corului nostru.
Imediat după concurs, am plecat la masă, iar noi, la 16.20 am plecat spre autogară pentru a ne întoarce spre București de unde aveam trenul spre Iași la ora 22.45. Domnul șofer din prima zi ne aștepta deja acolo. Înainte de a pleca, părintele profesor Proteasa Nicolae, fostul director al Seminarului din Vâlcea, ne-a oferit din partea sa înghețată, dar și câte un corn. La ora 17.00, am plecat din Râmnicu Vâlcea. Tot la 17.00 a început și festivitatea de premiere la care, din păcate, nu am putut asista. Vestea marelui premiu a venit inopinat în apropiere de orașul Pitești, când s-a declanșat bucuria generală, la care s-au adăugat și domnul șofer și ceilalți pasageri. În apropiere de București, cu îngăduința domnului șofer am mai cântat două cântece folclorice.
În jur de ora 20.00, am ajuns în autogara Militari, de unde am luat din nou metroul până în Gara de Nord, plecând spre tren cu o mare, mare fericire și împlinire sufletească. (Ștefan Acsinia, clasa a XI-a A)